Dersin Adı | Genel Mikrobiyoloji |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MLBT 108 | Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilere temel mikrobiyolojik kavramlar ve prensiplerinin öğretilmesidir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders mikrobiyolojiye giriş, prokaryotik hücre biyolojisi, mikrobiyal beslenme, mikroorganizmaların metabolizması, mikroorganizmaların fiziksel ihtiyaçları, mikroorganizmaların kontrolü, biyoteknolojik olarak önemli bazı bacteria ve archea gruplarının incelenmesi konularını kapsar. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Mikrobiyolojiye Giriş / Mikrobiyoloji Laboratuvarında Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvarın Tanıtılması | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/1 |
2 | Kullanılan Laboratuvar Malzemelerinin Temizlenmesi ve Sterilizasyonu | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/2 ve Bölüm 1/3 |
3 | Besiyeri Çeşitleri / Mikrobiyal Büyümeyi Etkileyen Faktörlerin Tanımlanması Ve Bakteriyolojik Kültür Besiyerlerinin Hazırlanması | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/4 |
4 | Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Ve İsimlendirilmesi / Mikroskop Kullanımı/ Direkt Preparat Hazırlama Ve İnceleme | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/4 |
5 | Saf Kültür Eldesi / Ekim Yöntemleri / Bakteri Ve Arkeaların Özellikleri / İnokulum, İnokulasyon Kültür Hazırlama ve Ekim Yöntemlerinin Uygulanması | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/4 |
6 | Mantarların (Fungi) Özellikleri / İnokulum, İnokulasyon Kültür Hazırlama Ve Ekim Yöntemlerinin Uygulanması | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/5 |
7 | Mikroorganizma Sayısının Belirlenmesi Ve Biyokütle Ölçümü | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/6 |
8 | Mikrobiyal Üreme Kinetiği | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/6 |
9 | Ara Sınav | |
10 | Biyoteknolojik olarak önemli bazı mikroorganizma grupları / Mikroorganizmaların Boyanması | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/6 |
11 | Mikrobiyolojide Kullanılan Biyokimyasal Testler | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 5 Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş" Palme Yayıncılık, (2015) Bölüm 2 ve Bölüm 3 |
12 | Mikrobiyal Üreme ve Büyümenin Kontrolü (Fiziksel Antimikrobiyal Kontrol ( Isı, Filtrasyon, Radyasyon İle Sterilizasyon). Kimyasal Antimikrobiyal Kontrol. Kimyasal Antimikrobiyal Ajanlar (Sterilant, Dezenfektan, Antiseptik, Sanitizerler) /Antimikrobiyal Kimyasalların Endüstriyel Kullanımları) Biyoteknolojik olarak önemli bazı mikroorganizma grupları | Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 5 |
13 | Nem ve Kül Tayini | Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş" Palme Yayıncılık, (2015) Bölüm 2 ve Bölüm 3 |
14 | Mikrobiyal Moleküler Biyoloji ve Genetik/ DNA İzolasyonu | Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş" Palme Yayıncılık, (2015) |
15 | Genel Tekrar | |
16 | Final |
Ders Kitabı | *Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006). *Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş",Palme Yayıncılık, (2015). |
Önerilen Okumalar/Materyaller | *Tortora, G. J., Funke, B. R., Case, C. L., “Microbiology an Introduction”, Tenth Ed.,Pearson Education, (2010). *Schaechter, M. “Encyclopedia of Microbiology” Third Ed., Elsevier, (2009). *Okafor, N. “Modern Industrial Microbiology and Biotechnology”, Science Publishers, (2007). |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 25 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 12 | |
Final Sınavı | 1 | 12 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. | X | ||||
2 | Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir. | X | ||||
3 | Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir. | X | ||||
4 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir. | X | ||||
5 | Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. | |||||
6 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir. | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir. | |||||
8 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir. | |||||
9 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. | |||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir. | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest